Gas er lig med gysser: Biogas-firma festede igennem
Der er penge i gas. Mere end måske nogensinde, og selv om de heftige priser for tiden blandt andet er affødt af krigen i Ukraine, så drypper det altså også af på branchen for biogas.
Det nyder de godt af hos Sindal Biogas. Så meget, at virksomheden lørdag havde den helt store tegnebog fremme i afviklingen af en forrygende høstfest på anlægget et par kilometer øst for byen.
– Vi har givet den fuld gas, smiler Laust Gaardbo, økonomi- og administrationschef hos Sindal Biogas A/S.
– Høstfesten så første gang dagens lys sidste år, hvor vi afviklede en mindre udgave inde i Sindal. Men da byen for tiden er underlagt et stort gravearbejde, har vi i år valgt at invitere folk herud. Og så er det ingen hemmelighed, at vi lige nu tjener rigtig mange penge på baggrund af de høje markedspriser på gas. Derfor vil vi gerne betale lidt tilbage. Og det har vi altså gjort med et brag af en høstfest, tilføjer Laust Gaardbo.
Arrangementet blev da også et tilløbsstykke. Allerede ved middagstid havde godt 1300 gæster lagt vejen forbi festlighederne. Her blev der fristet med et væld af stande, masser af børneforlystelser, rundvisninger på anlægget og besøg af selveste Jonny Hefty.
Aalborg-rapperen associeres måske ikke just med biogas og svineproduktion, men forbindelsen er der. For nyligt har Jonny Hefty og graffiti-makkeren, Mester, nemlig udsmykket et af biogasanlæggets store tanke.
Ved arrangementet forleden benyttede Jonny Hefty lejligheden til at levere en omgang poetry-slam. Her causerede stenbro-drengen med den umiskendelige Aalborg-accent ligeledes over den lidt absurde tilgang.
Derudover var der besøg af tryllekunstneren Gustav samt af et væld af lokale foreninger.
– Vi har indkøbt øl og mad og bedt foreningerne om at stå for salget. Og så høster de ellers selv overskuddet. Endvidere har vi inviteret områdets forretninger og virksomheder med til at vise flaget. Alt sammen for at bakke op om det lokalsamfund, vi er en del af, oplyser Laust Gaardbo.
Et lokalt erhvervseventyr
Eftersom gaspriserne for tiden er med til at forgylde Sindal Biogas, er der i høj grad tale om et lokalt erhvervseventyr.
Anlægget blev etableret i 2017 af det store landbrug, Kirketerp Agro. I 2020 blev Sindal Biogas A/S en realitet og allerede i fjor androg bruttofortjenesten små 47 millioner kroner.
En fortjeneste, som altså forventes at blive markant højere for 2022.
– Jamen siden vi startede, er det stort set kun gået én vej, konstaterer Laust Gaardbo.
– I dag håndterer vi biomasse fra cirka 40 leverandører. Det svarer til cirka 200.000 tons, som bidrager til en årlig produktion på cirka 20 millioner kubikmeter. Med det kan vi opvarme omkring 13.000 husstande, fortsætter administrationschefen, der oplyser, at planerne rækker langt videre.
– Lige nu er vi i fuld gang med en udvidelse, der gør, at vi kommer op på 30 millioner kubikmeter. Og derudover er vi langt fremme i processen med at omdanne CO2 til metanol, som kan bruges til brændstof i eksempelvis skibe. CO2 er det restprodukt vi får, når vi afgasser landmændenes gødning. Men vi forventer, at vi indenfor en kort årrække bliver decideret CO2-negative i vores produktion, beretter Laust Gaardbo.
Kort fortalt består processen i biogasanlægget i at tilføje den indkomne biomasse en række organiske stoffer, der bidrager til at afgasse materialet. Biomassen leveres herefter tilbage til landmændene i en mere effektiv og klimavenlig udgave.
– Det er altså ren win-win, siger Laust Gaardbo, som dog erkender, at indtjeningen for tiden er unormal høj.
– Vores biogas udgøres jo af metan. Det er den samme type gas, der bruges overalt i gasnettet. Hvornår prisen igen stabiliserer sig er svært at sige, men at det sker, er både sikkert og nødvendigt, fastslår han.
Sindal Biogas beskæftiger i alt cirka 50 medarbejdere.